włoskie jedzenie Kraków

Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Najczęściej jest tak, że najporządniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo różnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w takim razie zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są kolejnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.